14 Şubat 2016 Pazar

Mavi-Mor rengi ve Mis kokusuyla LAVANTA

Herkese güzel bir günden merhabalar,
Geçtiğimiz hafta içinde bir arkadaşımın kızı için düzenlediği 1.yaş günü partisi vardı. Mor ve beyaz renklerin kullanıldığı partinin hediyelerinden birisi de lavanta kesesiydi. Lavanta kesisini görünce sizlerle lavanta hakkında bir şeyler paylaşmak istedim.

Bebek hediyesi- butik kurabiye lavanta kesesi-

Gittiğim kına gecesi, doğum günü ve bebek ziyarerlerinden aldığım çeşit çeşit lavantalar var. Dolaplarımın içine yerleştirdiğim bu lavantaları biraz yakından inceleyelim:))
Nazar boncuklu lavanta kesesi


Lavanta genellikle Akdeniz Bölgesinde dağlık ve taşlık kesimlerde yetişen mavi ve mor çiçekleri olan bir bitkidir. Lavantanın yaklaşık 20 çeşidi vardır. Yaz aylarında çiçek açmaya başlayan bitki Ağustos ayında saplarıyla toplanarak kurutulur ve pek çok alanda kullanıma alınır.

Lavanta


Lavanta nasıl kullanılır:

  • Lavanta keseleri/şişeleri: Bitkinin kurutulmuş çiçeklerinin isteğe göre paketlenmesiyle oluşur. Pek çok özel günde hediye olarak verilen bu ürünler dolap içlerinde koku giderici ve böcek uzaklaştırıcı olarak kullanılır.
Lavanta şişesi

  • Lavanta çayı: Bitkinin çiçeklerinden demlenerek yapılır. Balla tatlandırılabilir. Sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliği vardır.
Lavanta çiçeği

  • Lavanta toniği: Çayında olduğu gibi kaynatılarak hazırlanır. Cildi nemlendirir. Sivilce ve akne tedavisinde kullanılır. Doğal bir temizleyicidir.
  • Lavanta yağı: Damıtılarak bitkiden elde edlien yağ sabun sanayide kullanılır. Cilg ve saç bakımında faydalı bir sabundur.
  • Lavantalı banyo suyu: Kaynatılarak hazırlanan suyu banyo yaparken kullanılırsa cilde canlılık katar, kan basıncını dengeler, sakinleştirir ve saç dökülmesini önler.
Lavanta kesesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder