8 Ocak 2018 Pazartesi

Fırın Sütlaç Tarifi

Sütlü tatlı sevenler buyrun size enfes bir sütlaç tarifi😊hem de fırında...
Brn tatlıların her yürlüsünü severim ama sütlü tatlılar daha hafif olduğu için biraz daha fazla tercih ediyorum. Hem yapımı daha kolay oluyor hem de besin değeri yüksek olduğu için evde yapmak daha çok hoşuma gidiyor. Sütlaç da bunlardan bir tanesi. Ama sütlaç biraz hassastır. Pirinç miktarı ve pişmesi, yoğunluğu, kıvamı ve eğer fırındaysa kesilmemesi çok önemlidir. Ben de sizlere tüm detaylarıyla tarifimi vermeye çalışacağım.

Fırın sütlaç tarifi

Malzemeler
1 çay bardağı pirinç
1 lt süt
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı nişasta
1  paket vanilya

Yapılışı

Pirinçleri yıkayıp tencereye alıyoruz. 2 su bardağı su ekleyip kısık ayeşte pişirmeye bırakıyoruz. Pirinçler pişince zaten suyun neredeyse yarısını çekmiş olacaktır. Pirinçler pişince 1 litre sütün yaklaşık 4 bardağını ve şekeri ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Sütün kalan kısmını derin bir kaseye alıp yumurta sarısı ve nişasta ekleyerek çırpıyoruz. Pirinçler kaynamaya yaklaşınca yumurtalı karışıma biraz sıcak sütten ekleyip ılıtarak birbirine alıştırıyoruz. Yani iki karışımı birleştirirken sıcaklık farklını ortadan kaldırmamız gerekiyor. Bunun için de sıcak olandan azar azar ekleyip ısıtıyoruz. Yeterince ılıttıktan sonra tencereye yumurtalı, sütlü  karışımı ekleyip sürekli  karıştırıyoruz. Kaynamaya başlayınca vanilyayı ekliyoruz.eğer normal sütlaç isterseniz bu şekilde kaselere paylaştırabilirsiniz. Fırında yapmak in ise, fırın tepsisini yarısına kadar su ile doldurup, fırına dayanıklı kaplara porsiyonladığımız sütlaçları tepsiye diziyoruz. Su miktarımkasenin yarısına kadar olmalı. 200 derecede önceden ısıtılmış  fırının sadece üst kısmı çalışırken  fırına atın. Fırının en üst kısmına yerleştirin ve üstlerinin kızarmasını bekleyin. Üstü kızarında fırımdan alabilirsiniz
Afiyet olsun.